Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Copa America Yarı Finalleri ve Larissa Riquelme



Copa America son yıllarda izlediğim en zevkli turnuva oluyor giderek. O kadar durağan başladı ki değil yazmaya izlemeye bile değmez diyordum ki giderek güzelleşti. Özellikle 3-1'den 3-3 olan bir Paraguay-Venezüella maçı var ki, son 5 dk'sı muhteşemdi. Şimdi o 2 takım da yarı finalde zaten.

Arjantin-Uruguay maçına Galatasaray'ın yeni kalecisi damga vurdu. Fernando Muslera bütün ön yargıları kırdı bu maçla. Ben zaten Dünya Kupası'nda kendisinin Neuer'le birlikte turnuvanın en iyi 2 kalecisinden biri olduğunu yazmıştım. Lazio kalesinde de kendisini takip ettim, bütün sene çok iyi olmasa da istikrarlıydı. Benim için kalecinin anlamı budur zaten ama bu yazı Muslera yazısı değil, başka bir yazının konusu o da.

Uruguay'ın 80 dk, Arjantin'in 25 dk 10 kişi oynadığı maçta karşılıklı atılan gollerden sonra Uruguay'ın 10 kişi kalmasıyla herkes Arjantin'in maçı alacağını düşündü, ben de öyle. Ama kaleci Muslera harika ötesi oynadı, kaleyi bulan 18 şutun 17'si Muslera'nın ellerinde eridi. Özellikle Tevez'in bir şutu var ki çok çok zordu ama konsantrasyonu sayesinde çelmeyi başardı. Penaltılarda da çok iyiydi birini çeldi ikisine de dokundu ama çıkaramadı. Uruguay 5'te 5 atınca Tevez'in kaçırdığı penaltı yüzünden elendi Arjanlar. Messi bir Maradona değil geyiği de devam ediyor son hızıyla...

Arjantin'i eleyen Uruguay Kolombiya'yı uzatmada eleyen Peru'yla eşleşti. Zaten turnuvanın favorilerinden biriydi Uruguay ve son 4'e kalan en güçlü takım olması sebebiyle kupanın en büyük favorisi oldu. Peru Kolombiya'yı geçerken futbol şansı yanındaydı. Kolombiya Falcao'yla penaltı kaçırdı ve 2 topu direkten döndü. Peru ise normal sürede hiçbir şey yapmazken uzatmada Sakaryaspor ve Manisaspor'un eski kalecisi Luis Martinez'in ikramlarını geri çevirmedi. Uzatmada attıkları 2 güzel golle Uruguay'ın rakibi oldular ama yarı finali geçmeleri hiç kolay değil. Açık ara bu eşleşmenin favorisi Uruguay. Salı gecesi Peru-Uruguay maçını kaçırmayın bence, a Haber TV'de maç. Gruplarda eşleşmişti bu 2 takım ve maç 1-1 bitmişti. Muslera o maçta kurtarabileceği bir golü yemişti ama bu formuyla hata yapmaz ve Uruguay-Paraguay finali olur.


Bu geceki maçlarda da sürpriz vardı. Paraguay-Brezilya maçında Brezilya favoriydi ama oynadıkları oyunla çok da favori olmadıkları belliydi. Yine de fena oynamadılar. Çok pozisyonları var ve Paraguay'a pozisyon vermediler ama yine de Tanrılar yardım etmedi. Penaltılar görülebilecek en ilginç seri penaltılardan biriydi. Bugüne kadar hiç penaltı kaçırmayan eski Galatasaraylı Elano geldi ilk penaltı için. Benim hiç şüphem yoktu ki kendisinden çok kötü vurdu ve dışarı gitti. Elano penaltı noktasına bakınca herkesin aklında bahane uydurduğu şüphesi vardı. Fakat sonra gelen Paraguaylı oyuncu Barreto da kaçırınca "acaba mı lan?" demeye başladık. Sonrasında gelen Milanlı Thiago Silva da kaçırdı ama en azından bunu kaleci kurtardı. Estigarribia atınca "demek penaltı arada bir gole çeviriliyormuş." düşüncesi hakim oldu izleyenlere. Sonrasında gelen Fenerbahçeli Andre Santos da kaçırınca maç öncesi "Bilica"nın olay yerine uğradığını düşünmeye başladık. Paraguay atıp Fred bir daha kaçırınca Arjantin'den sonra Brezilya da evine döndü. Penaltılarla beraber toplamda alt biten maç da gördük ya her şeyi görebiliriz artık. Atılan 7 penaltıdan 5'i kaçtı, 4'ü direk dışarı. Bir daha böyle bir seri penaltı atışı görür müyüz sizce?

Paraguay'ın rakibini belirleyecek maçta Venezüella-Şili sahadaydı. Herkesin favorisi Şili'ydi ama önceki 3 maçta da favoriler kaybedince "tekerrür" düşüncesi vardı. Orta sahası olmayan, pırpır forvet ve kanatlara sahip 2 takımın maçı çok keyifliydi. Her an her şeyin olabileceği bir maç izlemek herkese keyif verir kanımca. Turnuvada Venezüella adına en iyi oyuncu olan Vizcarrondo bir duran topta golü buldu. Bu arada Arrongo'nun muhteşem duran top kullandığını söylemeden geçmeyelim. Her duran topu tehlike Venezüella'nın. İlk yarı böyle biterken Şili sürekli baskıyı arttırıyordu. Luis Jimenez sayesinde 10 kişi oynayan Şili Suazo'yla golü buldu 79'da. Tam Şili baskıyı arttıracak derken yine bir duran topta Arrango'nun sert ortasını kaleci Bravo elinden kaçırdı ve Cichero golü attı. Arkasından da Demel'in saçma bir elle oynama sonucu atılmasıyla 10 kişi kaldı Şili. Venezüella'nın en iyi orta saha oyuncusu Tomas Rincon da aptalca bir kırmızı kart gördü 90+'da. Turu geçtiler ama Paraguay karşısında Rincon'u çok arayacaklar.

Venezüella-Paraguay arasında oynanan grup maçında Paraguay 3-1 öne geçmişti fakat 90 ve 90+2'de atılan 2 golle Venezüella beraberliği sağlayıp gruptan çıkmıştı. Şimdi yine kesişti yolları. Paraguay bu sefer işini şansa bırakmaz ve finalde Uruguay'ın rakibi olur. Kazanırlarsa Larissa Riquelme soyunacakmış. Kazanmalarına gerek kalmadan soyunur yine, gerçi görmediğimiz yeri kaldı mı ki?


Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails