Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Dünya Kupası Yarı Final // Almanya - İspanya [Maç Öncesi]

Almanya ve İspanya tam anahtar kilit uyumlu rakipler. Panzerler çok sağlam savunma yapıp kazandıkları toplarla, dripling yapabilen adamlarını kullahıp baskın ataklarla gol buluyor; hatta İngiltere ve Arjantin karşısında farka koştu bu taktikle. İspanya ise kontrolü hiçbir zaman elinden bırakmayıp sürekli pas çevirerek rakibe topu pek göstermeyen, fırsatını yakaladığı anda da kale önünde bir anda gol pozisyonuna girip işi bitiren bir takım. Şimdi bu durumda maç boyu topun İspanyollarda olacağını, Almanların da ani top çalmalarla çok tehlikeli ataklar geliştireceğini, genel itibariyle bu şekilde oynanacak bir karşılaşma izleyeceğimizi söyleyebiliriz.

Almanlar İngiltere maçında Glen Johnson'un kanadını, Arjantin maçında da Otamendi'nin kanadını otobana çevirmişlerdi. Ancak İspanya'da Ramos da Capdevilla da buna izin verecek adamlar değiller. Bu yüzden o kadar rahat kanat akını geliştiremeyecekler bu sefer. Ramos'un gaza gelip arkasını çok boş bıraktığı bir anda kazandıkları bir topla gol bulurlarsa da İspanyolların işinin çok zorlaşacağını düşünebiliriz. Del Bosque, Paraguay maçına kadar sağ kanadı sadece Ramos'a emanet ediyordu. Paraguy maçında Iniesta'yı o bölgeye kaydırarak Ramos'un yükünü azaltmayı denedi ve başarılı da oldu. Iniesta tam anlamıyla bir kanat oyuncusu değil; ama zaten takımın kanat bindirmelerine dayalı bir oyun sistemi olmadığı için, yani Iniesta'dan bindirme yapması, adam eksltmesi beklenmediği için bir problem olmuyor. Adamı deli eden pas trafiği biraz daha geniş alana yayılmış oluyor ve rakibin direnci düşüyor, top rakipteyken de sağ kanatta tek adam yerine iki adamla karşılıyorlar. Iniesta'nın oyuna katkısı biraz düşüyor ama rakibin etkili bek ve açıklarına karşın Bosque tekrar bu önlemi alacaktır.

Ortada Puyol ve Pique ikilisi, Alonso ve Busquets'in de yardımlarıyla Klose ve oyun esnasında pozisyona bağlı olarak o bölgeye gelen Podoski-Mesut ikilisinin rahat pozisyona girmesine izin vermeyeceklerdir. Bu üçlüye nazaran Capdevilla'nın savunduğu kanatta oynayacak olan Trachowski(Kroos)'in daha etkili olacağını düşünüyorum.

Orta sahada ise bariz bir İspanya üstünlüğü var. Tek handikap Schweinsteiger - Khedira ikilisinin canlarını dişlerine takarak İspanyol orta sahasının pas trafiğini engellemesi. Ömer Üründül gibi dönüp dönüp aynı şeyi söylemek istemiyorum ama İspanya'yı yenmenin başka yolu yok. İsviçre böyle yenmişti, aynı şekilde oynayan Paraguay da neredeyse turu geçiyordu. Schweinsteiger'in de Khedira'nın da bizim sevdiğimiz amatör ruhlu oyuncular olması bu ihtimali gerçekleştirme şanslarını oldukça arttırıyor, bu da Almanya'nın avantajı tabi. İspanyollar'da da dediğim gibi Iniesta'nın sağ kanada yakın oynaması orta saha güçlerini biraz azaltıyor; ama yine de o bölgede şu anda dünya üzerindeki en iyi milli takım İspanya.

Son olarak Alman kale sahasının önü ile İspanya'nın hücum bölgesini incelersek turnuvadan önce kime sorsak kağıt üzerinde o bölgede İspanyolların daha üstün olduğunu söylerdi. Ancak turnuvada Friedrich - Mertesacker - Neuer üçlüsünün muazzam performansı, Torres'in yokları oynaması bu durumu neredeyse tersine çevirdi. İspanyanın gol yükünü Villa tek başına çekiyor. Ve Villa'nın kanadını Lahm'ın savunması İpanya için büyük şanssızlık, çünkü Lahm'ın kaltesi bir yana açık ara turnuvanın en iyi sağ beki durumunda. Villa'yı Paraguay maçındaki gibi ortaya çekip o kanadı boş bırakmak da Capdevilla'nın savunduğu bölgeyi kamikaze yapmaya itmek olur. Zira karşılarında sadece Capdevilla'yı bulan Lahm - Trachowski(Kroos) ikilisi hücum bakımından en kolay maçlarından birini çıkartırlar. Elbette futbol mekanik bir oyun değil. Villa'yı ortaya yakın oynatınca sol kanat tamamen boş kalmayacaktır, Busquets - Alonso ikilisinden biri o bölgeye kayacaktır ama o zaman da orta saha üstünlüğü kaybolacaktır. Yani iki ucu boklu değnek durumu söz konusu Bosque için. O yüzden riske girmeyip Villa'yı sol çizgiye yakın oynatacak, maç boyunca da bizlere Villa-Lahm mücadelesi izletecektir İspanyol hoca.

Maçın analizini ters köşeye yatıracak tek şey Torres'in bu maçta patlama yapmasıdır. İşte o zaman Almanların işi çok zorlaşır, maç tam anlamıyla karambole gider. Ama turnuva boyunca tutuk oynayan oyuncuların öylesine önemli bir maçta çıkıp takımı ipten alması böyle kısa süreli turnuvalarda pek gördüğümüz bir durum değil. Rooney o patlamayı yapamamıştı, Torres'in de yapacağını düşünmüyorum. İki taraf için de kolay maç olmaz, birbirlerine bariz üstünlük sağlayamazlar. Konsantrasyonunu ve dayanıklılığını kaybetmeyen takım finalde portakalların rakibi olur.

(Ben de 1-2 kelam edeyim bari takımımla ilgili.İlk golü Almanya atarsa Arjantin maçındaki kadar rahat değil ama rahat bir galibiyet alır.İlk golü İspanya atarsa Torres şov yapar.Maçın kilit adamları Almanya adına Schweinsteiger,Lahm ve Mesut.İspanya adına ise Ramos,Torres ve İniesta.

Müller'in olmaması büyük handikap bizim adımıza ama Trachowski hızı ve şutuyla,Kroos da tekniği ve aklıyla kapatmaya çalışacak.Hangisi oynarsa elinden geleni yapacaktır ama biraz daha defans zekası olması nedeniyle Trachowski oynamalı diyorum.Sağ bekte Ramos çıkacağı için Boateng'in dikkatli olması,Podolski'nin ona yardıma gitmesi lazım.Ayrıca Ramos'un boş bıraktığı yerlere Mesut girerek orada tehlikeli olabilir.

Çok güzel maç olacaktır.Bu maçta en çok güvendiğim adam Bastian Schweinsteiger.Orta sahada yapacağı akıllıca işlerle İspanya'nın pas trafiğini engelleyecektir.-İl Capitano)

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails