Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Ağustos 2010 Cumartesi

Ayrton Senna #2

Ayrton Senna da Silva.....

21 Mart 1960'ta Sao Paulo'da doğmuş efsane pilot. Babası futbola değil de motorsporlarına yönlendirmiş Senna'yı. Karting ile başlamış Senna da herkes gibi. Senna'nın hırsını ve başarı isteğini pekiştiren yine Sau Paulo'lu ve aynı zamanda Brezilyalı ilk dünya şampiyonu Emerson Fittipaldi olmuş. Babasının Senna'ya katkısı tartışılmaz. Adam şampiyon Fittipaldi'nin karting yaptığı zamanlarda, ona birincilikler kazandırmış motor bakımcısı İspanyol Tche'yi oğluna tutmuş ve başarının kapısını oğluna açmış.

4 yaşında kartinge başlayan şampiyon 13 yaşında ilk yarışına katılmış. 1984 yılında  ne yazık ki ileride sonunu getirecek olan Formula 1 serüvenine başlamış. Ancak öylesine tutkuluymuş ki, sonunun bu otomobilin kokpitinde olacağını biliyor olsaymış bile hiç vazgeçmezmiş. Zaten bu serinin ilk yazısında vermiştim o söylemini. Öleceksem yarışta öleyim sözü Senna denilen her yerde dillendirilmeye başlanmış. Nitekim kendi otomobilinin kokpitinde gözlerini yummuş. Kim bilir belki de mutlu bir şekilde ayrılmıştır aramızdan.

O kötü kazayı başka bir yazımda anlatacağım yine.

Formula 1 kariyerine gelince, kısa sayılabilecek dolu bir kariyere sahip efsane pilot. Çok çılgınca çekişmelere sahne olan yarışları mı dersiniz, centilmenliği mi dersiniz, basın açıklamaları ile yarışlara kattığı felsefi hava mı dersiniz? Hepsi kusursuz gibi. Şimdi aranızdan bana kör ölmüş badem gözlü olmuş diyebilir, ancak çoğu benim diyenin bile yazdıkları, söyledikleri yıllar sonra aynı etkiyi yaratmazken, bu adamın söylenlerini bi araştırın bakın derim o zaman. İnanılmaz gerçekten en az söylendiği zamanda ki gibi etkili...

1984 yılında başladığı formula 1 kariyerinin ilk yarışına kendi seyircisi önünde başlamış. İlk zaferini ise Portekiz'de kazanmış. Kariyeri boyunca 4 takımda yarışmış Senna. McLaren, Williams, Lotus, Toleman takımları.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails