Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Guiza Üzerinden Fenerbahçe Felsefesi

Euro 2008 şampiyonu İspanya kadrosu elemanı ve La Liga gol kralı apoletleriyle 14m€'ya geldi, 2010 yılında daha iki yıllık sözleşmesi varken Belçika kampına götürülmedi. Peki ne oldu bu iki senede de durum bu raddeye geldi. Tamam Fenerbahçe yönetimi bu oyuncuyu gözden çıkarmış olabilir ama takımla birlikte kampa götürmeme sebebi nedir? Misal 2002'de de Galatasaray Jardel'i gözden çıkarmıştı ama sezon öncesi kampa götürdü hatta Roma ile oynanan hazırlık maçında görücüye çıkardı. Bir oyuncu kampa dahi götürülmüyorsa başka problemler vardır veya bir klüple kesin olarak anlaşılmıştır yarın açıklanacaktır.

Gerçekten bu kadar kötü futbolcu mu Guiza? Yoksa suç biraz da saha dışında mı? Tribün, yönetim, basın... Hepsini kastediyorum saha dışı derken. Yani ne oldu da Bursaspor maçında adam iyi de oynarken ıslıklanıp zorla oyundan çıkarılmaya vardı durum? Ki o maç 2-0'dan döndü ve belki de o maçla Fenerbahçe şampiyonluğu kaçırdı.

Semih diyoruz. Peki neden Fenerbahçe'nin başına kim gelse Semih'i ilk 11'de düşünmüyor. Daum, Zico, Aragones ve yine Daum; hiçbirinin banko elemanı değildi Semih. Gol kralı olduğu sene dahi çoğunlukla yedek başladı maçlara. Euro 2008'de de Fatih Terim'in bankosu değildi, sakatlıklar vs. problemlerle Hırvatistan ve Almanya maçlarında ilk onbir başladı sadece. Hocalar tercih etmiyor ama tribün çok seviyor Semih'i. Acaba Semih mi fiştekliyor tribünü Guiza'ya karşı? Kendisini tanımıyorum ama böyle bir şey yapacağını da ummuyorum nedense, geçelim..

Aziz Yıldırım mı Guiza aleyhine yazılar çıkmasını sağlıyor, tribündeki
reis(!)lerine protesto emri veriyor acaba? Amacı ne peki, neden böyle bir şey yapsın ki? Eğer elden çıkarmak istiyorsa sezon başı 13.6m€ teklif etmişler, satmamış. Elden çıkarmak istese, hem de zarar etmeden değerlendirebileceği bir fırsattı. Demek ki elden çıkarmak istediği için değil. 13.6m'ya satmadığına göre kendisinden faydalanmayı düşündü o zaman. İnsan faydalanmak istediği oyuncusunun olumsuz etkileneceği şeyleri yaptırır mı, yaptırmaz! O zaman bu teori de çürüyor, geçelim..

Şimdi diyeceksiniz ki "birader bu adam oynamıyor, taraftar da haklı olarak protesto ediyor ne öküzün altında buzağı arıyorsun", doğru adam oynamıyor, sıçıyor hatta bazen. Ama tüm takımın döküldüğü Kadıköy'deki Arsenal maçı vardı, 2-5 bitmişti hani. O da Wenger'in efendiliğinden, Benitez'in takımı olsaydı bir şampiyonlar ligi rekoru daha görebilirdik. O derece kötüydü Fenerbahçe o maçta. Ve sahada bir şeyler yapmaya çalışan tek bir kişi vardı: Dabiel Guiza! Tek başına çıkarmamaya çalışıyordu Arsenal savunmasını, atılan uzun topları oyunda tutmaya çalışıyordu. Bir de gol attı. Hatta bir Galatasaray'lı olarak korkmuştum o maçtan sonra, "bu adam böyle giderse çok iyi işler yapar" diye. Demek ki adamla ilgilenilse, gereken edğer verilse oynayabilecek; oynamak istiyor adam. Ağlatıldığı Bursa maçında da iyiydi mesela..

Gerçekten çözemedim olay nasıl bu raddeye geldi, çok da merak ediyorum. Belki hiç öğrenemeyeceğim; ama uzun bir süre kafamı meşgul edecek bu sorular..

Şimdi Asamoah Gyan konuşuluyor Guiza'nın yerine. Evet Gyan faydalı olabilir Fenerbahçe'ye ve evet Fenerbahçe değerinden fazlasını ödeyip istese yarın alabilir Gyan'ı. Ve Gyan'ın oynayacağı futbol, takıma sağlayacağı katkı taraftarı tatmin edebilir; ama Aziz Yıldırım'ı tatmin eder mi? Ganalı forvet, Aziz Yıldırım'ı tatmin edecek kadar sansasyonel bir isim değil çünkü. Eğer başkan "evet bu adam takıma faydalı oluyor" diye düşünüp, Aykut'tan talep gelmediği takdirde bir transfer daha yapmazsa ne ala. Ama tatmin olmayıp gidip Shevchenko'yu (şimdi aklıma bu geldi) getirirse mesela sıçar batırır gene. Shevcenko zaten oynamaz, ama banko çıkar maçlara. Semih ve Gyan da yedek kulübesinde. İkinci yarıda girdikleri maçlarda kendilerini göstermeye çalışırlar, gösterirler de; ama sonraki maçta yine kulübede oturtturulurlar. Bir süre sonra "s.kime kadar, ben zaten alıyom paramı" diye düşünüp onlar da yatmaya başlarlar tabi.. İşte Guiza olayı da bu bence. Adam ne yapsa yaranamadı takıma. En sonunda "s.kerim çıkmıyom idmana midmana" demiştir tabi..

2 yorum:

LiOneL dedi ki...

guiza sadece sakat olduğu için götürülmedi o kampa.. başka bişey yok.. ayrıca çoğu maçta en net fırsatları teptiği için ıslıklandı... sonuçta fener taraftarının haklı olarak istediği şeyler var: gol izlemek, iyi oyun, bol pozisyon, ölümüne mücadele... hemen hemen hepsi vardı guiza'da gol hariç... bu da taraftarı çileden çıkarmaya yetiyordu.. --->...

Hikmet Cilli dedi ki...

valla sakat olduğu içinmi götürülmedi altında başka bişey mi var yakında çıkar zaten kokusu. elden çıkarmak istediği oyuncu için tabi ki kadro dışı bıraktık demez fenerbahçe, onu bitek bizim akıllılar yapar:) heralde sakat gibi bi bahane bulacaklar..

Related Posts with Thumbnails