Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Temmuz 2010 Salı

Hem Gizli Ajan Hem Gol Makinası Torsten Gütschow [1992 - 93 Sezonu Yazı Dizisi]

1992-93 sezonun devre arasında Feldkamp tarafından Galatasaray'a kazandırıldı Torsten Gütchow. Berlin duvarı yıkılmadan önce Doğu Almanya'da fırtına gibi esen Dynamo Dresden takımında on üç sezon forma giyip 247 maçta 126 gol kaydederek müthiş bir istatistik yakaladı. Duvarın yıkılmasından sonra batı yakasındaki büyük takımlar arasında sıradan bir takıma dönen Dresden'den 1993 Aralık'ında Galatasaray'a imza attı.

Beşiktaş'ın 48 maçlık yenilmezlik serisine son verilen 3-1'lik maçta lisansı yetişmediği için forma giyemedi. Bir hafta sonraki Ankaragücü karşılaşması sarı kırmızılı formayı ilk giydiği maç olurken henüz ilk yarıda iki gol birden atarak taraftarın sevgilisi olmaya aday olduğunu gösterdi. Devre arasında Galatasaray ile o sezon fırtına gibi esen Kocaelispor arasında erteleme maçı oynanacaktı ve Feldkamp'ın genç takımı maçı kazanması halinde ilk yarıyı lider kapatacaktı. Taraftar ilk maçında iki gol atan Gütchow'a çok güveniyordu; ama Federasyon bu maçın erteleme müsabakası olduğu gerekçesiyle Doğu Alman futbolcunun forma giymesine izin vermedi. 1-1 sona eren maç, ilk devreyi Kocaelispor'un lider kapatmasını sağladı. Maçtan sonra "Gütchow oynamış olsaydı her şey farklı olurdu" tarzında yorumlar yapıldı.

Hakan Şükür'ün ilk partnerlerinden olan sempatik futbolcu sezonun ikinci devresinde adeta fırtına gibi esti. 15 lig maçında 10 gol, 4 kupa maçında da 2 gol atarak 19 maçta 12 gol gibi müthiş bir oran yakaladı. Falko ve Stumpf'tan sonra Gütchow da ortaya çıkınca taraftar Kalli'nin önünde neredeyse secdeye yattı :)

Kadıköy'de Galatasaray'ın on kişiyle 4-1 kazandığı Fenerbahçe maçında da ilk golü o atmıştır. Maçtan sonra Fenerbahçe taraftarı sahaya inip direkleri tekmelemiş, bir grup taraftar da Dereağzı tesislerini basmıştır. Gütchow da "nereye geldik mına koyiim" düşünceleri arasında gollerine devam etmiş, ligin son haftasında 8-0'lık Ankaragücü maçında hat-trick yaparak Türkiye kariyerine noktayı koymuştur(O maçı da ayrı bir postta inceleyeceğiz).

Gütchow'la ilgili esas ilginç olan olay ise Berlin Duvarı yıkılmadan önce Doğu Almanya istihbarat örgütü STASI için ajanlık yapmasıdır. Gerçi o dönemde Doğu Alman ligindeki futbolcuların büyük bölümünün birbirinden habersiz ajanlık yaptığı söylenir; ama Gütchow'un bu durumu kendi ağzıyla itiraf etmesi mevzunun manşetlere çıkmasını sağlamıştır. Yıllar sonra nedenini anlamadığım bir şekilde bu konunun tekrar Türk basınında gündeme getirildiğini hatırlıyorum. Basının bu tavrının bende Gütchow'la ilgili merak uyandırıp zamanında bir araştırma yapmamı sağlamasından başka bir faydası olmuş mudur bilemem tabi..

Tabiri caizse "rüzgar gibi geçen" bir futbolcuydu Torsten Gütchow! Kısa sürede büyük işler başarıp, kariyerine bir şampiyonluk ekleyip, taraftarın da sevgilisi olup veda eden bu adamı okumak dönemi bilenler için nostaljik bir romantizm yaratacak, bilmeyenler için de ilginç bir bilgi olacaktır diye düşünüyorum. Ne güzel topçumuzdun sen Gütchow Abi...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails