Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Temmuz 2010 Cuma

6 Aralık 1992 & 6 Tane Atılır Mı Be! [1992 - 93 Sezonu Yazı Dizisi]


6 Kasım 2002 kadar meşhur olmasa da 6 Aralık 1992 de Fenerbahçe için önemli bir tarihtir. Türkiye'nin profesyonel lig tarihinde bir maçta en fazla gol atan futbolcu rekorunu Fenerbahçe formasıyla Tanju Çolak bu tarihte kırmıştır. Karşıyaka'yı 7-1 yendikleri maçta tam 6 defa Karşıyaka filelerini havalandırarak bu alandaki rekorun sahibi oldu eski kral. Şimdi o günlere bir dönüş yapıp; maçın atmosferini, stresini tekrar yaşamaya çalışalım isterseniz..

1992 - 93 sezonunun 14. haftasıydı. Onuncu haftadaki Galatasaray galibiyetinden sonraki üç haftada da galibiyet yüzü göremeyip zirveden uzaklaşmaya başlamıştı sarı-lacivertli ekip. Gol rekoru kırıp şampiyon oldukları sezondan beri de şampiyonluk yüzü görememeleri, üstelik bu sezon da Beşiktaş, Kocaelispor, Trabzonspor ve Galatasaray'ın arkasından beşinci sırada yer almaları; camianın oldukça stresli günler geçirmesini sağlıyordu. İlk yarının sondan ikinci maçıydı ve bu maçta alınacak bir mağlubiyet takımı zirveden iyice uzaklaştıracak, ilk yarının hiç istenmeyen bir puan farkıyla bitirilmesini sağlayacaktı. Bütün bu stres yetmezmiş gibi ilk onbirden 5 isim de sakattı Fenerbahçe'de, bir bakıma takımın yarısından yoksundu sarı kanaryalar. Geçen haftaki Gençlerbirliği maçında sakatlanan kaleci Engin, Stoilov, Hakan ve müzmin sakat Rıdvan'ın yanında 13 haftada 10 golle takımı sırtlayan geçen senenin gol kralı Aykut da sakatlar listesine eklenmişti.

Karşıyaka karşısına; Altay, Arif, Semih, Nuri ,Ülken, İlker, Gerson, Oğuz, Novak, Ümit, Tanju ilk onbiriyle çıkmıştı Fenerbahçe. Bu karşılaşmadan önce Tanju'nun 13 maçta sadece 2 golü vardı. Sakatlık ve formsuzluk nedeniyle alışılmış ortalamasından oldukça uzakta bir sezon geçiriyordu eski kral. Medyada, tribünde, kahvede her yerde Tanju'nun eski Tanju olmadığı; eski günlerine hürmeten Fenerbahçe'de oynayabildiği, artık bittiği falan konuşuluyordu. Kocaelispor'lu Saffet Sancaklı'nın "Tanju'nun devri bitti artık, o futbolu üç sene önce bırakmalıydı" demeci olayın ciddiyetini gösteriyor sanırım.

İşte tarihe geçecek maç bu atmosferde başlamıştı. Fenerbahçe 16. dakikada Tanju'nun golüyle öne geçiyor, Karşıyaka da 21. dakikada Erhan'la cevap veriyordu. İlk yarının sonlarına yaklaşırken bu haftaya kadar beklenen performansından çok uzak kalmış Tanju bir kez daha sahneye çıkıyor ve Fenerbahçe'nin soyunma odasına önde gitmesini sağlıyordu. İkinci devrenin neredeyse ilk yarım saatinde skor değişmedi. Ne olduysa 73. dakikadan sonra oldu. Bu dakikada kazanılan penaltıda Tanju'nun ayağından gelen golle Karşıyaka çözülüyor ve Fenerbahçe coştukça coşuyordu. 77 ve 79'da Tanju bir kez daha sahneye çıkıyor kendisinin ve takımının beşinci golünü atıyordu. 82. dakikada bu sefer o sezonun dikkat çeken yabancılarından Gerson sahneye çıkıyor skoru 6-1'e getiriyordu. 89. dakikada kazanılan penaltı Tanju'ya rekoru getirdi. Kaleci Yüksel'i altıncı defa mağlup eden eski kral 'lig tarihinde bir maçta en fazla gol atan futbolcu' rekorunu ele geçiriyor ve bir kez daha tarihe geçiyordu. Bu maçın bir diğer ilginç hikayesi ise Tanju'yla Gerson'un ilerleyen haftalarda defalarca yapacakları ilginç gol sevincini ilk defa bu karşılaşmada denemeleriydi.(Sağ üstteki resim)

Türk futbolunda 1992-93 sezonunun ilginçliği gibi, bu sezon için de 14. hafta çok entresandır. Tanju'nun rekor kırdığı bu maçtan bir gün önce Galatasaray, Beşiktaş'ın 48 maçlık yenilmezlik serisine son veriyordu. Sezonun son haftası aynı skorla hala konuşulan bir mağlubiyet alacak olan Ankaragücü bu hafta Konyaspor'u 8-0 mağlup ederek kendi rekorunu kırıyordu. Ve işte bu haftada Kocaelispor, Gençlerbirliği'yle 1-1 berabere kalmasına rağmen, Beşiktaş'ın kaybetmesiyle liderliğe yükseliyor, tarihe geçmeye bir adım daha yaklaşıyordu. Ayrıca Tanju Çolak, Metin Oktay'ın 223 gollük rekorunu da bu maçta attığı 6 golle kırıyordu.

Tanju bu maçtan aldığı morali sezon sonuna kadar devam ettirecek, ilk 13 haftada sadece 2 gol atabildiği sezonu 29 golle gol kralı olarak tamamlayacak ve son kez bu ünvanı alıp ikinci ligin yolunu tutacaktı...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails