Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Haldun Out In The Cold!


Haldun Üstünel Futbol A.Ş'deki görevinin ardından yönetim kurulndan da istifa etti. Bazı yerlerde istifayı Adnan Polat'ın istediği yazılıyor. Görünürde nasıl oldu bilemeyiz; ancak olayın perde arkası için fikir yürütebiliriz pek tabii..

Yaptığı başarısız transferleri neden olarak gösterenler oldu. Çok saçma. Bi bakalım transferlerine. Kewell, Baros, Meira, Keita, Elano, Neill ve hatta Rijkaard ve ekibi.. Bunlardan hangisi yanlış transfer? Kewell ve Baros'un takım için değeri apaçık ortada. Bu ikisine Neill'i de ekleyebiliriz. Meira ise dört ayda 2m€ kazandırdı takıma, neresi başarısız bunun? Keita'ya gelince. Tek başına aldığı maçlar da oldu, saçmaladığı maçlar da. Ama sonunda o da klübe para kazandırarak gitti. Görünüşe göre Elano da klübe kar ettirerek gidecek. Ortada sadece geçen sezon devre arasında gelen kiralık oyuncular kalıyor; Dos Santos ve Jo! İkisi de tutmadı; ama ikisine de yanlış transfer diyebilir miyiz? Dos Santos bence yanlış transfer değil, gelecek vaad eden bir oyuncuyu neredeyse bedava üç aylığına deneme fırsatı yanlış değil. Sonuçta kimse onu kadroya zorla sokmadı, Rijkaard beğenmese oynatmazdı, klübün de cebinden para çıkmadığına göre ortada zarar falan yok. Jo'ya gelince Üstünel'in tek transfer hatası diyebiliriz. Bekleneni verememesi bir yana Avrupa'da oynayamayacak bir futbolcunun transfer edilip, elinde bulunan Avrupa'da oynayabilecek futbolcunun sözleşmesini fesh etmek doğru bir hamle değildi. Peki Üstünel'in istifaya zorlanmasının sebebi bu mudur yani, bu kadar basit midir? Sanıyorum herkesin aklındaki cevap aynı, geçelim..

Peki ne olabilir arkada yatan sebep? Yani daha 4 ay önce kongrede başkan yardımcılığına yükselip, 4 ay sonra istifaya zorlanmanın sebebi nedir? Şöyle bir geçmişe dönelim, hani bizim yazı dizisini yaptığımız 1992-93 sezonuna bir bakalım. Türk futbolunda birçok şeyin başlangıcı kabul edilen o sezon, Galatasaray'ın iskeletinin oluşmasında en çok çaba harcayan, bu çabalarıyla genç yaşta parlayan bir yönetici vardı kimdi o? Tabi ki Adnan Polat! İşte o Adnan Polat o dönemde o kadar güçlendi, taraftarın sevgilisi oldu ki ne zaman yönetimin taraftarla başı derde girse yardıma Adnan Polat koştu. İplerin kopma noktasına geldiği anda yaptığı açıklamalar, başlattığı yardım kampanyaları, tekrar yönetime girmelerle başkanların koltuğunu sağlamlaştırmasını, istikrarın devamını sağladı. Yıllarca gerek gündemde gerek arka planda kilit rol üstlendi ve sonunda liselilerin yoğun muhalefetine rağmen başkan seçildi ve yine liselilerin yoğun muhalefetine rağmen radikal kararlar alabiliyor. Adnan Polat'a bu krediyi veren işte 1992'den beri süregelen bu taraftar sevgisidir.

Tekrar günümüze dönelim. Galatasaray kadrosunun yeniden şekillendiği, yeni bir sistemin kazandırılmaya çalışıldığı bu günlerde, bir zamanlar Adnan Polat'ın üstlendiği rolü kim üstleniyor, çok çalışıp parlayan genç yönetici kim? Geçtiğimiz sezon yönetimin taraftarla arasının bozulduğu günlerde araya girip, taraftarın sessiz kalmasını sağlayan yönetici kim oldu? Ve hatta ileride başkan olur diye ismi geçen iki üç kişiden birisi kim? Tabi ki Haldun üstünel! Ve ne yazık ki Haldun Üstünel de liseli değil. Liseliler (bu kalıbı çok kullandım çünkü basında da öyle geçiyor) ileride yeni bir Adnan polat vakası olmasın diye önünü şimdiden kesiyorlar Haldun Üstünel'in. Adnan Polat da zaten sallantıda olduğu koltuğu kaybetmemek için Üstünel'i feda etti; ki burada koltuk sevdasını vurgulamak istemiyorum Adnan başkan projelerini tamamlamadan gitmek istemiyor yoksa derdi koltuk değil benim düşünceme göre..

Yani klübün şu dönemdeki menfaatleri gereği Haldun Üstünel'in istifa etmesi gerekiyordu ve öyle oldu. Aksi takdirde Adnan Polat rahat hareket edemeyecek ve projelerini tamamlayamayacaktı. Proje başarılı olur veya olmaz onu bilemeyiz. Benim şahsi düşüncem gidilen istikamet doğru; ancak Haldun Abi'den vazgeçmek bu istikametin rotasını şaşırtır mı işte orası beni korkutuyor. Nitekim söylediğimiz gibi Üstünel bu iskeletin oluşmasında önemli bir yöneticiydi. Artık yola onsuz devam edilecek; ama inanıyorum ki ileride tekrar Galatasaray yönetiminde göreceğiz kendisini..

Yaptıkların için teşekkürler ve ileride tekrar görüşmek üzere Haldun Abi!

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails