Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 Temmuz 2010 Cumartesi

Kocaelispor'un Efsane Kadrosu [1992 - 93 Sezonu Yazı Dizisi]

Yazı dizimizin üçüncü ayağında Kocaelispor'un efsane kadrosunu inceledik. O dönemde futbolu yakından takip edenler; pozitif futbol oynayan, sürekli golü düşünen, izleyene zevk veren bu takımı hala hasretle anlatırlar..

O zamanın genç ve gelecek vaad eden hocası Güvenç Kurtar, üçüncü ligden aldığı Kocaeli takımını iki senede birinci lige çıkartmış, birinci ligdeki ilk sezonunda da ilk yarıyı lider tamamlayarak büyük bir sürpriz ve sükse yapmıştı. Bu zaman zarfında bir de ikinci ligde oynarken Fenerbahçe'yi Türkiye kupasından elemişliği vardır. Üstelik 1987 ve 1988'de üst üste iki defa ikinci lige düşerek dünya üzerinde bir ilki gerçekleştirmiş klübü sadece 4 sene sonra bu seviyeye çıkartmak da ayrı bir takdir sebebidir.. Ha o iki sene üst üste küme düşme olayı da ayrı bir başlıktır da neyse..

Kocaelispor birinci lige yükselince aynı kadroya Ali Şen'in destekleriyle yabancı takviyesi yaparak yoluna devam etme kararı aldı, iskelet kardoyla çok oynamadı. Kaleye Fahrettin Ömerovic'i, savunmaya da Kuzmanovski ve Mirkovic (Mert Meriç)'i transfer etti sadece. Alınan bu kararın doğru bir hamle olduğu da ligin ilk maçında anlaşıldı zaten. İzmit İsmetpaşa Stadyum'unda oynanan maçta Kayserispor'u 7-2 mağlup ederken muhteşem üçlüden Saffet Sancaklı hat trick yapıyor, Bülent Uygun ve Ergun Kula da ikişer golle oynuyordu..

Kaleci Fahrettin o sezon çok iyi bir performans sergiledi. Üçüncü haftadaki Gaziantep maçının 75. dakikasında Aykut Okan'dan yediği penaltı golünden sonra tam yedi maç kalesini gole kapattı. Fahrettin'in bu gol orucunu onbirinci haftada başka bir Aykut bitirdi. Fenerbahçe'yi 2-1 mağlup ettikleri karşılaşmanın 67. dakikasında Aykut Kocaman'ın golüne engel olamayınca rekorunu 772 dakikada bırakmak zorunda kaldı.

Takımın diğer yabancıları Mirkovic ve Kuzmanovski de bu başarıda büyük pay sahibiydiler. Mirkovic gösterişsiz futbolu ve tam bir görev adamı olmasıyla her teknik adamın hiç korkmadan kadroya yazdığı, faydalı ama fazlası olmayan istikrarlı futbolcu sınıfındandı. Her maç aynı performansı gösterir, sürpriz yapmazdı. Kuzmanovski ise o sezon çok iyi bir performans göstermişti. Defansın emniyet sibobuydu ve Fahrettin'in bu başarılı performansında onun da rolü çok büyüktü. Ancak bu sibop 1994'te Saftig'le birtikte Galatasaray'a gelince fena halde hava kaçırmaya başladığından Türk futbolunda çoğunlukla Kuzmanovski'nin kazmalığından bahsedilir. Hatta Galatasaray'daki ilk sezonunda TSYD kupası maçında Fenerbahçeli Pingel'e attığı vücut çalımı sonrası Pingel'in ters basıp sakatlanmasını "Pingel bu çalımı gururuna yediremedi kendi kendini sakatladı" diye yorumlayanlar vardır:) Savunma hattından bahsetmişken müthiş fiziğiyle rakiplere gözdağı veren Osman'ı da unutmamak lazım tabi..

Orta sahada Tuncay ve sonraları ismi 'türbülent' olarak değişecek Asker Bülent performanslarıyla parmak ısırtıyorlardı. Özellikle genç Bülent pas alışverişleri, topu dağıtması, Türk futbolunda o döneme kadar pek yaygın olmayan çapraz koşuları ile Kocaeli takımının en göze batan oyuncusuydu. Al yanaklarıyla dikkat çeken Yalçın da savunmaya yönelik futboluyla sezonun formda oyuncularındandı. Bir de Güvenç hocanın gittiği diğer takımlara da götürdüğü Sefer var ki ondaki hikmeti anlamış değilim hala..

Forvette ise Saffet Sancaklı ve Ergun Kula takımın gol yükünü çekiyorlardı. O sene öyle bir performans gösterdiler ki takımın attığı 56 golün 35'i bu ikisinin imzasını taşıyordu. Bunlara bir de Bülent Uygun'un yedi golünü ekleyince 56'da 42 ile muhteşem üçlü sıfatını neden aldıkları ortaya çıkıyordu. Tabi bir de sakallarıyla ünlü Faruk Yiğit de vardı bu takımda. Ancak o sezon birçok maçta ilk onbir başlamasına rağmen performansı bu üçlününkinin yanına yaklaşamadı Faruk'un. Yine de daha sonra bu takımdaki birçok futbolcu gibi onun da yolu Fenerbahçe'den geçti..

İlk yarıdaki 14 maçta 10 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyeti vardı körfez ekibinin. Üstelik bu maçların sekizini gol yemeden tamamlamışlardı. Bu ondört maçtan sonra ligin devre arası geldiğinde Ali Sami Yen Stad'ında Galatasaray'la erteleme maçı oynayacaktı yeşil siyahlılar. Bu karşılaşmaya çıkarken Kocaelispor'un 32, Galatasaray'ın ise 30 puanı vardı. Maçı kaybetmemeleri halinde ilk yarıyı lider tamamlayıp lig tarihine geçeceklerdi. Güvenç Kurtar'ın genç ama yetenekli takımı için çok önemli bir maçtı bu. İşte böyle bir atmosferde oynanacaktı karşılaşma. Federasyonun maçtan iki hafta önce Galatasaray'ın Dynamo Dresden'den transfer ettiği Gütschow'un bu maçta oynamasına izin vermemesi Kocaelispor için büyük bir avantajdı. Saffet Sancaklı ve Uğur Tütüneker'in karşılıklı golleriyle maç 1-1 sona erdi. Deplasmanda alınan bu beraberlik aynı zamanda yeşil siyahlı bu genç kadro için tarihe geçme anlamı taşıyordu!!

Başkan Sefa Sirmen de dahil artık memlekette 'şampiyonluk' sözcüğü kullanılmaya başlanmıştı. Teknik ekip ve futbolcular da şampiyonluk hedefini benimsemişlerdi. Ancak ne var ki Kocaelispor başarılı jenerasyonuna rağmen bu hedefine ulaşamadı. Sezonu şampiyon Galatasaray'ın yedi puan gerisinde dördüncü olarak tamamladılar. Bu durumun oluşmasında başta Asker Bülent olmak üzere futbolcuların İstanbul takımları tarafından akıllarının çelinmesi sebep gösterilir hala. Bülent Uygun'un bu para düşkünlüğü yıllar sonra teknik direktörlük yaşamında Sivasspor'la şampiyonlar ligine katılıp kariyer yapmak yerine futbolcuları pazarlayıp takımı dağıtmayı tercih etmesine neden olacaktır.

Kocaelispor'un 1992-93 sezonu kadrosundan Saffet önce Galatasaray'a sonra Fenerbahçe'ye; Bülent, Tuncay, Halil İbrahim, Faruk, Mirkovic Fenerbahçe'ye transfer olmuştur. Kuzmanovski de Kocaelispor'un daha sonra Cihan, Volkan ve Orhan'la devam edecek kazıklarının birincisi olarak Galatasaray'a transfer olmuştur. Kaleci Fahrettin'in oyuncu olarak üç büyüklere yolu düşmese de 1996 yılında Uzanlar'la büyük sükse yapan İstanbulspor'a transfer olmuştur, şimdi de hoca olarak Fenerbahçe'de Aykut'un yardımcılığını yapmaktadır. Sefa Sirmen, büyük hizmetler verdiği klüp 2003'te küme düşünce ceketini alıp kaçmıştır. Güvenç Kurtar'ın da akibetini hepimiz biliyoruz..


p.s: fotoğraf http://vliegendenederlander.blogspot.com/ adresinden alınmıştır..

2 yorum:

umit dedi ki...

bir tek tarihimiz kaldı elimizde... gözlerim doldu okurken nerede olursak olalım daima yanındayız körfezim...

Hikmet Cilli dedi ki...

bu nostaljik seriyle okuyanlarda güzel duygular uyandırabiliyorsak ne mutlu bize..
kocaelispor türk futbolunda önemli bir renktir, en kısa zamanda ait olduğu süper lige yükselmesini umuyorum..

Related Posts with Thumbnails